Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.
Pohjakuviot ja Pinnat
 
 
 
Hiomakivet muuttavat suksen pohjaa ja siten kitkaa. Suksen pohjan kuvion aukaiseminen parantaa suksen luisto-ominaisuuksia.


 Suorakuvio
 
 
Kylmä, kuluttava lumi
Hieno kuvio, pienirakeinen lumi =
vähäinen kitka
 
 
Kylmiin lämpötiloihin ja kuluttavalle lumelle kannattaa valita hienompi kuvio kitkan pienentämiseksi. Korkeammissa lämpötiloissa ja märällä lumella kannatta käyttää karkeampaa, suoraa kuviota veden poistamiseksi ja siten myös imuvaikutuksen estämiseksi.
 
Ristikkäiskuvio
 
Avoin kuvio pienirakeinen lumi =
paljon kitkaa
 
 
Urheiluliikkeissä käytettävillä hiomakoneilla voidaan pohjaan hioa lähes mikä tahansa kuvio. Tähän käytetään hiomakoneita, joiden kivissä käytettävien laadukkaiden timanttien avulla muodostetaan haluttu kuvio. Tämän jälkeen pinta käsitellään hiontaprosessissa.
Vinoristikkäiskuvio
Karkea lumi
  
Hieno kuvio, suurirakeinen lumi =
paljon kitkaa
Vinkki
Vie suksesi silloin tällöin ammattiliikkeeseen Voiteen ja kuvion lisäksi myös pohjan tasaisuus vaikuttaa luistoon erittäin paljon.
Huomautus:
Valitse hienolle, kylmälle lumelle hieno kuvio ja kostealle, karkeammalle lumelle avoimempi kuvio.
 
Avoin kuvio, suurirakenteinen lumi =
vähäinen kitka
 
 
Structurite Nordic
Laite murtomaasuksien pohjien strukturointiin. Vaihdettavilla teloilla saa pitkittäissuunnassa katkeavat karkean tai hienon pinnan. Uudella 50 mm leveällä Structurite Nordicillä voi urittaa ongelmitta myös keskeltä kapenevat sukset. Uutuus mukana kaksi uritusterää paksujen ja ohuiden viivakuvioiden tekemistä varten.
 
 
Tee kuviot itse
TOKOn valmistaman pienen käsityökalun, Structurite Nordic -urituslaitteen avulla voit itse tehdä murtomaasuksiisi haluamasi kuvion. Pohjan ja lumen väliin muodostuva vesikerros katkaistaan 6-8 mm välein olevien hienojen tai karkeiden kuvioiden avulla. Tämä mahdollistaa yhdessä oikean voitelun kanssa erittäin hyvän luiston.

ALKUUN     TAKAISIN      SEURAAVA