Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.


SUKSEN VALINTA

 

Uusia suksia valittaessa tulee muistaa muutama asia. Mieti aluksi, kuinka kokenut hiihtäjä olet. Jos olet mielestäsi hyvä ja kokenut hiihtäjä ja hiihdät useita satoja kilometrejä talvessa, vaadit suksiltasi varmasti enemmän kuin hiihtäjä, joka ulkoilee suksilla vain muutaman kerran vuodessa. Hiihtäjän paino ja suksen jäykkyys ovat tärkeitä suksen valintaan vaikuttavia kriteereitä etenkin perinteisellä tyylillä hiihdettäessä. Peruskysymys suksia valittaessa on myös se kumpaa hiihtotyyliä, perinteistä vai luistelua, haluaa harrastaa. Tähän on vielä lisättävät henkilökohtaiset tarpeet ja mieltymykset jotta suksivalinnastasi tulee onnistunut.
  Suksuen jäykkyyttä valittaessa käytetään kahta eri tapaa eli niin sanottua paperitestiä sekä viime aikoina yleistynyttä suksen jäykkyysmittaria.
Mittaria käytettäessä toimi seuraavasti mittari asetetaan suksissa päkiän alle ja säädetään lukemiksi puolet hiihtäjän painosta - 2 kg. Tällöin paperin pitäisi liikkua vähintään 12 - 15 cm tasapaino pisteestä eteenpäin sekä taaksepäin vähintään kantapäänkohdalle.

Suksen pituus:

Luistelusuksi:
Hiihtäjän pituus + 5 - 10 cm

Perinteinen suksi:
Hiihtäjän pituus + 10 - 25 cm

Uusien suksien käyttöönotto:

Siteen oikea paikka suksissa

Suosittelen että jätät siteiden kiinnityksen sukset myyneen kauppiaan huoleksi. Hänellä on työhön vaadittavat työkalut ja paljon kokemusta siteiden oikeasta kiinnityksestä. Jos kuitenkin haluat kiinnittää siteet itse, seuraa tarkasti siteiden mukana tulevia ohjeita. Jotkut sidepaketit sisältävät porauskaavion: aseta kaavio huolellisesti suksen päälle ennen porausta! Siteen kiinnityksen kannalta tärkein asia on suksen tasapainopisteen löytäminen. Etsi tasapainopiste ja merkitse se hyvin. Madshusin suksiin kiinnitetään siteet seuraavalla tavalla. Rottefella perinteinen ja luisteluside tasapainopisteeseen, Salomonin perinteinen side tasapaino pisteeseen. Salomonin Pilot-side myös tasapainopisteeseen.
Eli monossa oleva metallisilta, joka kiinnittää monon siteeseen, on aina Madshusin suksissa näissä paikoissa.
Madshus suosittelee siteen kiinnityksen jättämistä ammattilaisten tehtäväksi.

Siteiden vaihto

Jos siteiden vaihdossa sukseen porataan uusia reikiä, heikkenee suksen rakenne oleellisesti. Jos poraat sukseen reikiä, tulppaa ja liimaa vanhat reiät epoksiliimalla. Anna liiman kuivua kunnolla ja poraa sitten uudet reiät.

Jos suksi vahingoittuu tehtyjen lisäreikien takia, takuu ei edellytä näiden suksien korvaamista.

Suksen pohjustusvoitelu

Harrastajan ja Aktiivikuntoilijan Sukset

Uudet sukset on jo hiottu tehtaalla niiden tulevan käyttötarkoituksen mukaisesti. Sukset tulisi voidella esim. Tokon NF Hot Wax  yellow tai red voiteella, joka suojaa pohjia ja muodostaa hyvän pohjan kelivoitelulle. Käytä runsaasti voidetta ja varo ettei voitelurauta osu paljaaseen suksen pohjaan. Voitelurauta ei saa myöskään olla liian kuuma. Pohjustus tulisi uusia vähintään 150 km:n välein jotta sukset säilyisivät hyvässä kunnossa ja jotta hiihtäminen olisi helpompaa.

Puhdista pohja ja sulata siihen Toko NF Hot Wax red voidetta. Anna jäähtyä ja siklaa ylimääräinen pois muovisiklillä. Toista edellinen kerran tai kahdesti. Tämän jälkeen hyvä harjaus nailonharjalla. Nyt suksi on valmiina kelivoitelua varten. Tämä voidaan tehdä kelistä ja hiihtäjän tasosta riippuen joko Toko NF Hot Wax ,Toko LF Hot Wax tai Toko HF Hot Wax voiteilla. Perinteisen hiihtotavan suksiin on merkittävä pitoalue jota ei luisto voidella. Pyydä kauppiasta merkitsemään pitoalueen oikeaan paikkaan jo suksia ostettaessa.